Компанията Нексо (NEXO) заведе дело срещу България, прокуратурата и Министерство на

...
Компанията Нексо (NEXO) заведе дело срещу България, прокуратурата и Министерство на
Коментари Харесай

Nexo заведе в САЩ дело срещу България, МФ и прокуратурата

Компанията " Нексо " (NEXO) заведе дело против България, прокуратурата и Министерство на финансите в арбитраж в Съединени американски щати.  Новината бе обявена за първи път от уеб страницата за проверяваща журналистика  " Бърд ". " Още преди година, след масирания прокурорски рейд в българските й офиси, от компанията оповестиха, че ще съдят страната за над 1 милиард $. И не щеш ли опасността надалеч не е била празни приказки ", показват от " Бърд ". Делото по желае на " Нексо " е заведено на 18 януари. Към момента не е ясно за каква сума ще са претенциите на компанията. Още не са приложени и материали. Българските МФ и прокуратура категорично са посочени като ответници.
Действително крипто компанията " Нексо " разгласи тъкмо преди година - на 22 януари 2023 година, че ще заведе дело против България за вредите, които акцията на прокуратурата й е нанесла. " Нашите консултанти правят оценка вредите на над 1 милиарда $. Ние бяхме в развой на листване на американската борса и в този момент това би трябвало да бъде отсрочено поради репутационните вреди, които ни бяха нанесени ", съобщи тогава по Нова телевизия един от притежателите на компанията Антони Тренчев.
Само преди месец прокуратурата приключи формираното година по-рано наказателно дело против шефовете на компанията. След първичните шумни обвинения същите прокурори към този момент считат, че няма данни нито за закононарушения, нито за незаконна група. Признанието на държавното обвиняване пристигна откакто преди този момент следователи, ГДБОП и ДАНС организираха интернационална интервенция и упрекнаха чeтиpимa дyши - К. Кънчев, А. Тренчев, К.Методиев и Т. Николов, зa yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa зa пpaнe нa пapи, дaнъчни пpecтъплeния, ĸoмпютъpни измaми и бaнĸoвa дeйнocт бeз лицeнз чpeз плaтфopмaтa Nехо. Обискирани бяха и офисите на компанията. Кънчев и Тренчев бяха привлечени като обвинени и за това, че в интервала от юни 2018 година до януари 2023 г. без надлежно позволение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) са извършвали банкови покупко-продажби посредством онлайн платформата " Нексо " - кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични заеми в щатски долари, английски паунди и евро на физически лица и търговски сдружения, против приемане на рента, както и влогове против погашение на рента. 
Само година по-късно прокуратурата приключи делото и смъкна всички обвинявания. Разследването е открило, че регулаторните органи от щатите Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са почнали административни дейности против " Нексо " за осъществяване на банкова активност и даване на финансови услуги без лиценз. На 19.01.2023 година обаче е реализирано съглашение сред групата и регулаторните органи на Съединени американски щати, съгласно което " Нексо " не е взела участие в машинация или подвеждащи търговски практики, а клиентите й не били ощетени или подведени за финансовото положение на компанията. Със съглашението се приключват всички административни производства във връзка с компанията в осем американски щата.
" На базата на по този начин откритата фактическа конюнктура екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за осъществени закононарушения. Не са налице доказателства за незаконна предприемчивост в разнообразни форми на съучастничество за осъществяване на банкова активност по занимание без надлежно позволение. Също по този начин не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвинените не са събрани доказателства и за осъществени данъчни закононарушения или компютърни измами ", написа при прекратяването прокуратурата. Преди това пък Софийският градски съд анулира европейските заповеди за арест на двама от обвинените по делото " Нексо " - Антони Тренчев и Коста Кънчев. От съда оповестиха тогава, че издадените европейски заповеди за арест (ЕЗА) са незаконосъобразни, тъй като не е осъществено съответно приканване на обвинените. От материалите се открива, че обвинените имат непрекъснати и известни адреси в Обединените арабски емирства, откъдето не са призовавани от проверяващия орган. Съдът одобри, че издадените ЕЗА са преждевременни, заради което и незаконосъобразни. 
Компанията " Нексо " e oснована и ръководена от Коста Кънчев и Антони Тренчев, който е някогашен народен представител от Реформаторския блок. Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева, който е напуснал компанията през 2019 година Участие в " Нексо " е имал и Сокол Янков, който също е напуснал през 2019 година
Веднага след акцията на прокуратурата преди година, от " Нексо " публикуваха съобщение, в което дефинираха метода й като " първо нахлувай, след това питай ". " Все още не са ни показани публични документи, които еднопосочно да посочат искания към " Нексо ". Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с присъединяване на лица, които отхвърлят да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко протичащо се досега е в изострен прорез с откритите правни и процесуални правила, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова страна ", пишеше още в позицията. Компанията предупреждаваше, че " както постоянно обезщетенията, които България ще изплати след заведените и извоювани искове от " Нексо ", ще са следващ антирекорд в размер на стотици милиони, само че за жалост ще са за сметка на българския поданик ".
Историята имаше и политически привкус, откакто се откри, че 15 лица, свързани с " Нексо ", са дарили на " Да България " 199 999 лева за 2021 година и 199 993 лева за 2022 година В Народното събрание дори бе основана комисия, която да проверява даренията, само че тя не стигне до средата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР